Solceller

Solceller Göteborg – Vi lägger solpaneler på ditt tak

Det är allt fler som väljer att installera solceller i Göteborg, vilket inte bara bidrar till en hel fördelar för miljön. Solenergi är en hållbar energiförbrukning som kan öka värdet på din fastighet och egen el som produceras i hemmet kommer också att bidra till att du får billigare el. Tack vare det gröna ROT-avdraget kan du även göra avdrag för installationen på upp till 50 000 kronor och person i hushållet.

Hela processen med solceller på hemmaplan är väldigt smidig och solpaneler kräver också minimalt med underhåll, vilket också hjälper till att hålla kostnaderna för energiförbrukning nere i hemmet. Gör ett genomtänkt val och välj solpaneler som passar både ditt hus och din budget. Vi går här igenom de olika fördelarna man får genom att investera i solceller och vad du ska tänka på!

Varför ska man installera solpaneler på taket?

Solceller är en utmärkt investering som ett komplement av energi i hemmet, men kan också användas helt självständigt om du endast vill förlita dig på förnyelsebar energi i bostaden och vill leva mer grönt. Möjligheten att kunna producera egen el på hemmaplan har skapat en marknad av solpaneler som ständigt fylls på, tack vare den ökade efterfrågan. Dessutom har man möjlighet att lagra oanvänd el eller sälja elen vidare för lokal användning.

Oavsett vart i landet man bor, samt vilken typ av tak panelerna ska monteras på finns det någonting för alla. Fördelarna med solpaneler är många och här går vi igenom de största fördelarna som du kan ta del av under eller efter installationen:

 1. Minimalt med underhåll
  Om man tidigare har anförtrott sig åt direktverkande el eller annan energikälla, så har man säkerligen insett vid flera tillfällen att det krävs lite kunskap för att säkerställa att det fungerar som planerat. Fördelen med solceller är dock att det krävs minimalt eller inget underhåll alls. Detta är någonting som personer som redan har valt att installera solceller trycker på som en extra stor fördel med denna gröna omställning.

  För solceller behöver man inte kratta bort löv, skrapa bort snö under vintern eller på annat sätt rengöra panelerna. De har möjlighet att fortsätta producera med hög kvalitet året om. Däremot är det bra om man inspekterar solpanelerna med jämna mellanrum.
 2. Egen el sänker dina kostnader för energi
  Även fast det är en ganska stor investering att köpa solceller och installera dem på taket, så kommer man i det långa loppet spara en hel del pengar. Inte bara kommer man kunna sänka energikostnaden i hemmet med en tredjedel. Efter ungefär 10-15 år kommer solpanelerna att betala för sig själva, vilket innebär att man inte längre behöver oroa sig för dyra elräkningar i brevlådan. Solenergi är en vinnande lösning, inte bara för miljöns skull.
 3. Ökar värdet på din fastighet
  Allt fler personer värdesätter grön energi och även fast man kanske inte har planerat att bo kvar i huset för alltid, så kan det vara vinstgivande att installera solceller trots allt. Vid en eventuell försäljning och besiktning av ditt hem kommer nämligen solceller att öka marknadsvärdet på ditt boende. Solceller kan hålla i upp till 50 år, däremot är den normala livslängden runt 30 år.
 4. Kan installeras på de flesta tak
  Tekniken vad gäller solceller har kommit väldigt långt och har en hög kvalitet och lång livslängd. Kostnaden för montering av solpaneler på taket har också sjunkit rejält på senaste tiden, tack vare den ökade efterfrågan i landet. Det svenska klimatet lämpar sig också ypperligt för solenergi och tack vare en blomstrande marknad har man idag möjlighet att installera solceller på de flesta tak. Även för husbilar, husvagnar eller mindre fritidshus kan man hitta ett passande val av solpaneler i Göteborg, vilket också gör dem väldigt flexibla.
 5. Sälj din överskottsel – lokal energi för dina grannar
  Men en annan fördel med att ha egen el, är också att du kan sälja den vidare om du får överskott på el som du inte använder. Överskottselen som produceras från din solpanel kan automatiskt säljas och ledas vidare till elnätet för dina grannar att använda. Detta innebär också att du kan bidra till en lokal grön energi, för ännu fler miljöfördelar. Möjligheten att kunna sälja överskottsel vidare innebär att du kan få avkastning på din investering av solceller snabbare.

Hur mycket kostar det att installera solceller?

De allra flesta frågor som vi brukar stöta på angående solceller i Göteborg, är vilken typ av kostnad man kan förvänta sig. Det är en del olika faktorer som kommer att spela in, vilket innebär att första steget bör vara att begära en offert. Detta kan ge dig en inblick i vilken kostnad du kan räkna med och efter att det har gjorts avdrag.

Men det finns trots allt ett riktpris för solceller i Göteborg som kan vara bra att utgå ifrån. De flesta företag baserar priset för montering av solceller beroende på antal kvadratmeter. I genomsnitt ligger priset på 2 600 kronor per kvadratmeter. Detta inkluderar kostnad för installation och är priset efter att alla möjliga avdrag har gjorts.

Riktpris för att installera solceller i Göteborg

Storlek (kvadratmeter)Riktpris (kronor)
1026 000
2052 000
3078 000
40104 000
50130 000
60156 000
70182 000
80208 000
90234 000
100260 000

Installation av solpaneler

Det finns en mängd faktorer som kommer att spela in när du väljer vilken typ av solpanel som du bör investera i. Dels bör du basera valet på hur din energiförbrukning ser ut, hur många som bor i fastigheten och hur klimatet är där du är bosatt. Vart på taket panelerna bör installeras bör därför baseras på hur solen ligger under dagen, eftersom detta kommer bidra till en ökad effekt och att solpanelerna producerar mer energi årligen.

En stor fördel med solcellstak är att du kan sälja den el som du själv inte använder vidare automatiskt ut på det lokala elnätet. Väldigt smidigt och enkelt, där produktion av el med hjälp av solpaneler är möjligt i princip oavsett vilken typ av tak du har. Många moderna tak är dock mer anpassade för större solpaneler eftersom det vanligtvis är mindre lutning på taket och solen därmed kommer att träffa panelerna under större delen av dagen.

Svenskt klimat lämpar sig väldigt bra för solenergi

Sverige har ett rykte av sig att ha långa, mörka dagar och framför allt under årets kallare månader. Detta har varit en anledning för många att helt enkelt inte investera i solpaneler, eftersom då många tror att Sverige inte är anpassat för solenergi. 

Men trots detta så lämpar sig faktiskt det svenska klimatet väldigt bra för denna miljövänliga energiform. Detta beror främst på att vi i Sverige har väldigt långa och soliga dagar under resten av året. Dessutom ger det något kallare och mindre fuktiga klimatet solpanelerna bättre förutsättningar för att producera energi. Detta bidrar då till en ökad effekt på dina installerade solpaneler i Göteborg.

En mätning av antalet soltimmar i Göteborg per år visar på ett genomsnitt av 1981 soltimmar. Detta motsvarar samma mängd som Tyskland, vilket idag är det ledande landet när det kommer till antalet hushåll som har installerade solceller på sina tak.

Därför har du med din placering i Göteborg väldigt goda förutsättningar för att bli självförsörjande vad gäller el i hemmet. Denna producerade energi kan användas för att ladda upp elbilar, kan lagras i stationer eller säljas vidare om man har ett överskott på el som man inte kommer att kunna använda. Solenergi är en grön lösning, där du som enskild individ kan hjälpa Sverige att nå klimatmålen enligt Parisavtalet.

Soltak i Göteborg som producerar energi året om

Ett vanligt missförstånd angående soltak är att de endast producerar energi under sommarmånaderna och att man sedan måste använda sig av lagrad el under vintern. Detta är dock inte sant. Solpaneler har faktiskt möjlighet att producera energi året om, fast effekten helt enkelt varierar mellan olika årstider. Dessutom bidrar en lägre temperatur till att panelerna ger en högre effekt och därmed kan producera mer el.

Kontakta oss för en offert

Vi på GBG Tak & Fasad hjälper dig med installationen av ditt solcellstak, vilket kan säkra hemmet inför vintern och hålla dina kostnader nere i bostaden.

Hela processen med installationen är väldigt smidig från början till slut, där vi kan göra hembesök för att du ska kunna välja en solpanel som passar just din boendesituation, men där panelerna dessutom kan installeras med de bästa förutsättningarna för att producera el. Med vårt solcellspaket får du en komplett lösning för ditt hus.

För mer information, kan du kontakta vår kundtjänst för frågor angående montering av solpaneler på ditt hus och hur mycket du faktiskt kan spara per år i energikostnad. Solpaneler är helt klart framtiden vad gäller miljövänlig energi och där man som konsument dessutom kan bidra med sitt för att leva på ett mer miljövänligt och hållbart sätt!

Vanliga frågor om solceller och solcellstak

Att installera solceller har en mängd fördelar och förutom att det kan hjälpa dig att hålla energikostnaden nere, kommer även miljön att tacka dig. Men att investera i solceller är dessutom kostsamt och det är viktigt att man gör ett bra och genomtänkt val. Dessutom erbjuder många företag olika solcellspaket, vilket kan hjälpa till att hålla kostnaderna nere.

Vi listar här några vanliga frågor om solceller i Göteborg och även resten av Sverige. Hur mycket kostar en installation av solceller och hur mycket kan man spara på att ha en solpanel?

  Krävs det bygglov för solceller eller solcellsanläggning?

  I de flesta fall behöver du inte ansöka om något bygglov för att ha möjlighet att sätta upp solceller. Men om du känner dig osäker kan du kontakta din kommun, för att ärendet ska kunna ses över. Om du sätter upp solpaneler där det faktiskt krävs ett bygglov, kan du bli ombedd att ta bort panelerna och även få böter.

  Hur många år tar det innan man går med vinst på solceller?

  Hur lång tid det tar innan solcellerna har betalat för sig själva varierar väldigt mycket. Dels beror det på vart i landet man bor, vilka typer av solceller man väljer att investera i och hur taket ser ut. Men räkna med ett ungefärligt tidsspann på mellan 10-15 år.

  Vilken är marknadens bästa leverantör av solceller?

  Det finns ingen leverantör som kommer att vara det bästa valet för samtliga hushåll. Därför är det viktigt att man själv lägger ner tid på att jämföra olika val, samt är införstådd med vilken typ av solceller som passar ditt boende bäst.

  Hur mycket energi ger solceller?

  Hur mycket energi man kan få ut av sin solpanel beror lite på vart i Sverige man bor, samt hur stora kvadratmeter solceller man installerar. Men i genomsnitt kan man räkna med en elproduktion på mellan 150-220 kWh per år och kvadratmeter. Några andra faktorer som påverkar effektiviteten är lutning, riktning och verkningsgrad.

  Kan man installera solceller på samtliga tak?

  Det är idag möjligt att installera solceller i Göteborg på de flesta typer av tak, även husvagnar och fritidshus. Däremot kommer lutningen på taket och hur klimatet ser ut där man väljer att installera en solcellsanläggning att variera.

  Hur lång livslängd har solceller efter installation?

  Livslängden på solceller kan sträcka sig upp till 50 år om man tar hand om panelerna på rätt sätt och har bra väderförhållanden. Men i genomsnitt kan man räkna med att solpanelerna håller i mellan 25-30 år. Detta innebär att man har runt 10-15 år där man kan göra vinst på sin installation av solceller i Göteborg.

  Kan man montera en solpaneler själv?

  Hela processen av installation av solceller måste genomföras av en yrkeskunnig. Om man själv sätter upp panelerna utan certifikat på att man är utbildad för denna typ av installation bryter man mot svenska lagar, vilket kommer få påföljder. Så välj istället ett företag som erbjuder montering av solceller och du är garanterad att panelen fungerar som den bör göra.

  Krävs det något underhåll av solcellerna på taket?

  En stor fördel med solceller är att de inte kräver något eller väldigt minimalt med underhåll. För att säkerställa att panelerna har de bästa förutsättningarna för elproduktion är det bra om man inspekterar taket med jämna mellanrum. Detta ger dessutom panelerna en lång livslängd.

  Kan man göra avdrag vid investering av solpaneler?

  Det finns en del avdrag man kan göra vid investering av solceller i Göteborg. Bland annat erbjuds man en skattereduktion på 50 000 kronor för inköp av grön teknik. Detta är för att uppmuntra fler personer i Sverige att investera i grön energi och en annan fördel är att det ökar värdet på fastigheten.

  Hur stor andel solceller behöver man för att bli helt självförsörjande?

  Mängden solpaneler som behövs för att bli självförsörjande beror helt och hållet på din boendesituation och hur din energikonsumtion ser ut per år. Men tänk på att du har möjlighet att lagra eller sälja överskott av el. Så hellre att du installerar paneler med en högre effekt än du behöver, än att panelerna inte producerar tillräckligt för ditt hushåll.

Vad kostar det? Få gratis offert:

Offertförfrågan

Alla tjänster