ROT-avdrag

Använd ROT-avdraget när du väljer oss för takläggning

När du anlitar en takläggare för exempelvis att lägga om eller reparera ditt tak kan du dra nytta av skattereduktionen ROT (reparation, ombyggnad och tillbyggnad).

Genom ROT-avdraget kan du dra av 30% av arbetskostnaden för professionellt utförda tjänster, vilket hjälper dig att sänka kostnaderna för hela projektet. Detta avdrag gynnar inte bara din plånbok, utan även arbetsmarknaden i Sverige.

Hur mycket du kan dra av varierar år från år, beroende på vilka krav du uppfyller enligt Skatteverket. Generellt kan ett avdrag på upp till 50 000 kronor göras årligen. Här kommer vi att förklara mer detaljerat kring ROT-avdraget när det kommer till takläggning.

När är ROT-avdrag applicerbart?

ROT står för reparation, ombyggnad och tillbyggnad. Avdraget kan användas för en rad olika tjänster inom byggbranschen, inklusive takläggning.

Företaget du anlitar bör ha kunskap om när och hur ROT-avdraget kan användas. Om du är osäker, rekommenderas det att rådfråga antingen företagets kundtjänst eller Skatteverket direkt.

30%-avdraget tillämpas på arbetskostnaden när du anlitar en takläggare. Detta avdrag täcker dock inte materialkostnader, såsom inköp av takplattor, spik eller andra material som behövs för jobbet.

Betydelsen av ROT-avdraget för arbetsmarknaden

En av de största anledningarna till ROT-avdragets införande var att stimulera en sund arbetsmarknad. Avdraget stärker både stora och små företags konkurrenskraft och bidrar till att stävja oseriösa aktörer som inte följer regelverket.

Genom att kunna erbjuda 30% avdrag attraherar företag fler kunder att få takläggning och andra tjänster utförda av proffs, vilket i sin tur gynnar arbetsmarknaden i Sverige.

Det är viktigt att inte förväxla ROT-avdraget med RUT-avdraget (rengöring, underhåll och tvätt), som erbjuder en skattereduktion på 50% av arbetskostnaden för hushållsnära tjänster som städning eller flytthjälp.

Ansvaret för avdraget ligger hos företaget

Det är företaget som ansvarar för att rapportera ROT-avdraget till Skatteverket. Som kund behöver du inte hantera någon administrativ börda för att dra nytta av skattereduktionen. Ofta inkluderar takläggare avdraget direkt i sin offert, så att du får en klar bild av den faktiska kostnaden. Dock är det ditt ansvar att försäkra att du har rätt till ROT-avdrag, annars kan du bli skyldig att betala tillbaka.